Havalandırma, Klima Santrali UV-C Ultraviyole Sterilizasyonu
Havalandırma santrallerinde mevcut hijyen standartlarını uygulayarak havalandırma santrali ve kanalların içerisinde küf, maya, mantar, spor, bakteri ve virüslerin yayılması tam olarak engellenemez. Klima santrallerinin içerisinin karanlık, nemli ve serin olması bakteri, küf ve mantarlar için çok ideal bir üreme ve çoğalma yeridir.
Klima santrallerinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?
Klima santrallerinin filtreleri havadan gelebilecek patojenlerin büyük bir kısmını tutabilir fakat çok ufak partiküller filtrelerden geçerek ıslak olan bataryalara tutunabilirler ve mikroorganizmalar hızla çoğalarak, özellikle batarya yüzeyinde, santralin iç yüzeylerinde küflenmeye neden olur.
Küf sporları kısa zamanda batarya yüzeyinde yayılırlar. Santral içinde inanılmaz bir hızla çoğalan bu mikroorganizmalar ve alerjenler hava akışı ile ortama dağılarak çalışanlar üzerinde olumsuz etkilere neden olurlar. Özellikle alerjen kişilerin klimadan rahatsız olmalarının temel sebebi budur.
Bu durumda havalandırma sisteminde her zaman bir enfeksiyon olma ihtimali yüksektir. Havalandırma sistemlerinde mikroorganizmaların yayılması ise küf oluşumunu destekler ve havanın kalitesini olumsuz etkiler, bu sebeple içerisinde bulunduğumuz korona virüs (COVID-19) pandemi de ortak kullanım alanlarında havalandırma, iklimlendirme sistemlerinin çalıştırılması yasak ve tehlikelidir.
Konusunda bilgili kişiler tarafından HVAC-AHU Havalandırma santrallerinde UV-C ultraviyole sterilizasyon, dezenfeksiyon uygulamaları yapmak, enfeksiyon tehlikesini azaltır ve hava kalitesini iyileştirir.
Havalandırma Sistemlerinde UV-C Ultraviyole Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon uygulamaları genelde şu alanlarda uygulanır;
HVAC UV-C Ultraviyole Havalandırma Santrali Sterilizasyonu
UV-C Ultraviyole Fancoil Sterilizasyonu
Soğuk Hava Deposu UV-C Serpantin Sterilizasyonu
UV-C Hava Kanalı ve Davlumbaz Sterilizasyonu
Klima Santrallerinde ve kanallarında UV-C Ultraviyole Sistemleri Nasıl Çalışır?
Klima santrallerinde bulunan serpantin ve filtre yüzeylerinde her zaman oluşan ve hızla çoğalan bakteriler vardır. 254nm dalga boyundaki UV-C lambalar santral içerisindeki serpantin ve filtre yüzeylerine belirli mesafede konumlandırılır.
Havalandırma sistemlerinde hava debisinin en düşük olduğu yer santral içerisidir. Bu sebeple UV-C uygulamasının uygulanabileceği en doğru yer santralin içerisidir.
Havalandırma santrali ile eş zamanlı çalışan UV-C Sistemi, ortamdan emilen havadaki ve serpantin, filtre yüzeylerindeki tüm canlı mikroorganizmaları, bakterileri ve virüsleri DNA yapılarını parçalayarak yok eder. Serpantin ve filtre yüzeylerinde bakteri ve virüs oluşumu engellendiğinden hem hava kalitesi iyileşir, kötü kokular ortadan kalkar, hem de havalandırma sisteminin ömrü uzar.
UV-C Işınları uygun sürede ve dozda temas ettiği tüm küf, maya, mantar, bakteri, virüs, canlı mikroorganizma ve patojenleri öldürür.
Klima Santrallerinde UV-C Ultraviyole Dezenfeksiyon Sisteminin kapasitesi hangi kriterlere göre belirlenir?
Klima santralleri genel olarak geri dönüş havası, karışım havası, filtre bölümü, nemlendirme bölümü, ısıtma ve soğutma bataryası ile fan kısımlarından oluşur işletmeye özel kapasitelerine göre çok faklı ölçü ve debilerde cihazlar vardır.
En doğru UV-C dezenfeksiyon sisteminin hesaplanması için 3 temel bilgiye ihtiyaç duyuyoruz;
Klima santralinin tipi (ısı geri kazanımlı klima santrali, karışım havalı klima santrali)
Santralin serpantin ve filtre grubu kesit ölçüleri genişlik ve yükseklik
Klima santrali içerisinden geçen havanın debisi
Klima santraliniz için en uygun UV-C Sisteminin kapasitesi nasıl hesaplanır?
Klima santralinizin içerisinden geçen havanın debisi ve santralin kesit alanı ile yüzeyde oluşacak ışımanın mW/cm2 cinsinden değeri hesaplanır. Bu hesaplamada sistemde kullanılan UV-C lambaların UV çıkış watt değeri, ışık yoğunluğu, lamba sayısı ve ışık temas süresi değerlendirilir.
Uygun UV Dozu uygulanmadan tasarlanan sistemlerde geçen havadaki bakteriler serpantinden öteye geçer ve tekrar re aktivasyon geçirip çoğalmaya devam eder.
UV-C Sistemleri, Klima santralinin ömrünü ve çalışma sağlığını nasıl etkiler?
Klima santrali içindeki yüzeylerde oluşan 0,5mm kalınlığındaki biofilm tabakası, bataryadaki serbest hava geçiş alanını azaltarak havanın akış hızını %9 a kadar azaltabilir. Bu aynı zamanda fanların zorlanmasını ve elektrik yükünü arttırır. Temiz bir soğutma bataryası ile çalışan klima santrali, kirlenmiş bataryaya sahip klima santralinden %30’a kadar daha verimli çalışır.
Kirli bataryalar hastane, gıda üretim tesisleri, ilaç fabrikaları gibi hassas yerlerde kimyasal maddelerin azaltılması veya uzaklaştırılması çok önemlidir. Bu amaçla bataryaların ve filtrelerinin sık sık temizlenmesi/değiştirilmesi gerekmektedir. Soğutucu/ısıtıcı bataryaların temizliğinde kullanılan biyosit ve diğer tehlikeli kimyasallar da bazen gerektiği kadar iyi arındırılmaz, bu durum iç hava kalitesini bozar ve tehlikeli kimyasal buharları iç mekâna yayılır.
Kimyasallar ve mekanik temizleme işlemleri, zamanla batarya yüzeyindeki hassas lamellerin oksitlenerek çürümesine sebep olur. Bu durum santralde performans düşüşüne ve zorlanan fanlar sebebi ile elektrik sarfiyatının artmasına sebep olur.
UV-C Ultraviyole Sterilizasyon sistemleri özellikle klima kanalları içerisinde üreyip, ciddi sağlık sorunlarına neden olan Legionella grubu bakterilere karşı etkilidir. İnsanların sağlık sorunlarını kimyasal ürünler kullanmadan çözme konusunda etkili bir yöntemdir.
Klima Santrali UV-C Ultraviyole sistemi modelleri nelerdir?
Klima santrallerinde UV-C Kapasiteleri tamamen yukarıda belirttiğimiz bilgiler doğrultusunda belirlenir.
Santralinize ait bilgiler doğrultusunda lamba sayısı, lamba enerjisi ve lamba boyu belirlenerek uygun model teklif edilir.
Havalandırma Santrallerinize ait hava kalitesi test sonuçları;
Havalandırma Santrallerinize uygulanan UV-C sterilizasyon kitlerine ait TÜRK-AK Akreditasyon'u olan özel laboratuvarlardan alınmış test sonuçları mevcuttur. Bu test sonuçlarında cihaz çalıştırılmadan önceki ve sonraki hava numuneleri alınarak hava kalitesindeki iyileştirmeler karşılaştırılır. Bu sonuçlara göre alınan öncesi ve sonrası hava analiz sonuçları aşağıdaki gibidir. Bu belge ayrıca laboratuvar tarafından imzalı ve onaylı şekilde ürün ile birlikte gönderilebilir.
Herhangi bir işletmeden alınan hava numunelerine göre UV-C Havalandırma sterilizasyon sistemi uygulanmadan önce toplam canlı miktarının 40 birim, küf, maya, mantar miktarının da 90 birim olduğu raporlanmış, UV-C Ultraviyole Sterilizasyon sistemi uygulandıktan sonra alınan sonuçlarda ise hava kalitesinde %75'in üzerinde iyileşme raporlanmıştır.
Bu rapor uygulama yapılan bir işletmeye ait. Uygulama yapan her müşterimize özel hava numuneleri alınarak hava kalitesindeki iyileşme raporlanır ve teslim edilir.